Historia

 

Yrityksen perusti Matti Oskar Metsäterä vuonna 1952. Hän oli syntynyt Riihimäellä 4.7.1911 ylikonduktööri Gustav Oskar Skogsterin ja vaimonsa Lydia Maria seitsenlapsiseen perheeseen. Nimi suomennettiin myöhemmin Metsäteräksi. Matti-poika aloitti työelämänsä 15-vuotiaana Paloheimo Oy:n palveluksessa. 24:n palvelusvuoden jälkeen hän hakeutui Tampereelle uusiin tehtäviin, mutta jo 1952 hän perusti oman kirjanpitotoimiston Riihimäelle kotinsa yhteyteen Kaivokatu 5:een.

Aluksi hän toimi pääasiallisesti yksin, kunnes hänen poikansa Ilkka kauppaopistosta päästyään tuli mukaan yritykseen 1961. Henkilökunta lisääntyi vuosi vuodelta ja 1969 tuli myös tytär Pirkko pankkialalta oman yrityksen palvelukseen. Silloin kirjanpitoa hoidettiin Kienzle-kirjapitokoneella taylorix-systeemillä. Tase ja tuloslaskelma laaditaan käsin ja kirjotettiin lopuksi tasekirjaan.

Samoihin aikoihin kehittyi myös atk-järjestelmät. Tieto tallennettiin reikänauhalle ja lähetettiin postitse Sedab Oy:n keskustietokoneeseen. Magneettinauha syrjäytti myöhemmin reikänauhan.

Yritys muutti 1974 Kauppakatu 10:een silloisen Riihimäen Säästöpankin yläkertaan. Henkilökuntaa oli siinä vaiheessa Matin, Ilkan ja Pirkon lisäksi kuusi kirjanpitäjää. 1980 Hankittiin oma tietokone, mikä seikka lisäsi yrityksen riippumattomuutta ja itsenäisyyttä yrityksenä. Tietokoneet olivat suuri ja raskaita liikutella ja vaativat lisäilmastointia ym. asennuksia. Tämäkin kone jouduttiin muuttamaan kaksi kertaa, ensin kirkkopolku 2 a:han (ent. kirkkoherran asunto) ja myöhemmin takaisin Kauppakadulle uusittuun Majakka-kiinteistöön, mistä ostettiin omat toimitilat. Muutto sattui vuosisadan kylmimmäksi päiväksi 28.1.1987, pakkasta oli yli 40 astetta.

Analysten pankkiyhteydet otettiin käyttöön 1992. Sitä ennen kirjanpidossa oli siirrytty huonekohtaisiin mikrotietokoneisiin. Aluksihan tietokoneet oli sijoitettu eri saliin, myöhemmin tietokoneet kehittyivät nopeammiksi, pienemmiksi ja jokaisen henkilökohtaiseksi työkaluksi. Käytössä oli neljäs mikrotietokonepolvi nettiyhteyksineen. Vuonna 2001 siirryttiin verkkotietojärjestelmään.

Vuonna 2002 yritys täytti 50 vuotta. Matti Metsäterä poistui keskuudestamme jo 8.1.1995, mutta Ilkka Metsäterä jatkoi vielä 40-vuotista työtaivaltaan, tosin osa-aikaeläkkeellä samoin kuin sisarensa Pirkkokin.  

Vuonna 2008 Ilkka Metsäterä myi yrityksensä isolle tilitoimistoketjulle.  Vuoden 2010 alusta tilitoimiston osti Leila Rantamäki, toimien aluksi toiminimenä.  Tilitoimiston toimintaan tuli mukaan Leilan entinen työtoveri Sirpa Wikholm KT-Tietokeskus Oy:n ajoilta, ja toiminimi muutettiin LR-Laskenta Oy:ksi toukokuussa 2010.

Kirjanpito-ohjelmistot ovat taylorix-ajoilta muuttuneet pilvipalveluiksi, tietokoneet yhdellä kädellä kannettaviksi läppäreiksi, mutta itse  kirjanpito ei ole juurikaan 58 vuodessa muuttunut - debet ja kredit ovat ikuisia.